image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

50 co - HOE 2000 Bef IN EEN KEER 5000 Bef WORDT

Nog voor de posterijen in de Elisabetzaal (zie vorige blog)

Ongeveer anderhalve maand voor mijn eerste betaalde freelance opdracht in de Elisabethzaal voor de posterijen, krijg ik de vraag van ons zusterblad ‘De Gazet Van Leuven’ om de presentatie te doen van de evenementen op de jaarlijkse Handelsbeurs van de studentenstad.
Uiteraard reageer ik daar positief op.

Niet alleen omdat onze gemeenschappelijke uitgeverij Roularta alsnog mijn vaste werkgever is, maar ook omdat ik wist dat ik daarbij zou kunnen samenwerken met diverse grote vedetten van het moment en vooral met Chris Bouchart.

Uit eten met Mikis Theodorakis

Chris is een echte showbizz manager die met zijn organisatie Pimpernel en samen met zijn compaan Guy Patrick Hersleven van GP Productions, waarmee hij een kantoor deelt, internationale vedetten en shows naar Begië haalt.
Ik bedoel dan namen zoals Fats Domino, Mikis Theodorakis (Foto's), Jango Edwards, Ein abend in Wien, Bubbling Brown Sugar, Welkom in Waldolala, De Notenkraker, Het Zwanenmeer, Oh Calcutta,  Féerie Africaine (Foto's), ed ... 

Uiteraard nodigen zij voor die shows de pers uit, zeker als die vooraf ook helpt met de promotie van hun events.
Dat soort uitnodigingen komt op onze redactie (gelukkig) allemaal bij mij terecht!

Zo ben ik dus al geruime tijd met Chris en G.P. in contact om ‘ruilingdeals’ af te spreken, waarbij wij hun events aankondigen in ruil voor bv het toevoegen van onze leaflets om abonnementen te werven in de programma-brochures van hun events. 
Daarenboven liggen vooral Chris en ik elkaar ook als persoon.
Allebei een beetje hippie en dezelfde culturele  interesses, zodat er al snel een hechte vriendschap gegroeid is.

Zo zal ik bv  niet vlug vergeten hoe hij mij ooit na een show van Mikis Theodoracis in de de Arenahall te Deurne, uitnodigde om met een persdelegatie te gaan eten bij ‘De Griek’ in de Gemeentestraat (Foto Art) .
Ik toen als ‘blueke’ tussen al die belangrijke collega persmensen en vooral met die imposante verschijning Mikis Theodorakis, samen aan tafel!
Ik waande mij in Hollywood..
Maar terug naar Leuven.

Conny Vandenbos

Ook hier heeft Chris ook weer voor een grote naam gezorgd want ik zal straks Conny Vandenbos mogen aankondigen.

De Beurs duurt een week en zo heb ik de voorbije dagen al diverse zangwedstrijden  gepresenteerd en ook Louis Neefs, Micha Marah en Urbanus van Anus, aangekondigd en nu dus Conny Vandenbos. (Foto Art.)

Want Conny is op dit moment samen met Ramses Schaffy, Liesbeth List en niet te vergeten mijn favoriete Martine Bijl, razend populair in onze lage landen.
Wij kijken dan ook nog steeds samen met de Nederlanders naar dezelfde populaire TV-zenders en luisteren naar dezelfde radiostations.

Verrassing!
De bedoeling is blijkbaar niet alleen dat ik Conny 'aankondig' maar ook dat ik haar 'interview'!
Dat wordt effe stressen en snel wat vragen formuleren op bierkaartjes (foto).

Gelukkig komen er voor het aan Conny is, eerst nog enkele andere artiesten aan de beurt. Die zijn wel niet zo ‘wereldberoemd’ maar ze kunnen wel steengoed ‘performen’. Ik heb het dan oa over Dulle Griet, twee dames die een plezant, zichzelf begeleidend, zangduo vormen.
En ook is er Goochelaar, Vuurspuwer en Fakir Waldo, die voor mij van groot belang zal blijken voor mijn verdere carrière!
Daarover straks meer want nu is het zo ver!!

Ik stap met de populaire Conny Vandenbos op het podium!
Wat kan je nog meer wensen als aanstormend presentator’tje!?!
Als ik nu de foto’s bekijk sta ik als een stijve hark erg gewichtig te doen met de
micro in de hand, terwijl Conny moederlijk naar mij kijkt met een glimlach en een  blik
van ‘kijk hem eens zijn best doen’.

Conny blijft achteraf ook nog op de stand van E3 Gazet van Leuven foto’s signeren zodat wij nog gezellig kunnen nakaarten en uiteraard ook nog extra foto’s maken, waar ook hippie Chris en Dulle Griet mee op figureren.

Werken in een circus

Zoals gezegd, veel belangrijker dan mijn première met Conny is het feit dat ik op die jaarbeurs ook de al genoemde variété artiest WALDO tegenkwam.
Waldo, in het gewone leven Jan Verroken, is een ervaren artiest die gespecialiseerd is in mime en circus-diciplines .
Zo zag ik hem daarstraks bijna naakt in een houten vat kruipen vol met glasscherven van gebroken flessen, (hij sloeg er zelf enkele stuk op het podium om er bij te gooien, voor hij begon) waarna het vat met hem en het glas over het podium werden gerold door twee vrijwilligers.
Jan vormt ook geregeld samen met Geert Hoste een (mime)duo en droomt van een eigen circus, met de naam ‘Circus Van Vlaanderen’.

Welnu op deze enkele dagen jaarbeurs leren wij elkaar écht kennen en ook hier voel ik een klik. Circus heeft mij steeds gefascineerd en de manier waarop Jan er over droomt en vertelt werkt aanstekelijk.
Uiteraard wisselen wij ook kaartjes uit. Netwerken is in elke sector belangrijk, maar zeker in 'onze', in verhouding ‘kleine’, Belgische artiestenwereld.
Wie weet werk ik zo ooit nog in het circus!

Jammer, in het circus heb ik slechts enkele keren gewerkt en dat was dan nog niet met Jan, dus dat wordt een ander verhaal.
Maar ik heb wel nog met of zelfs 'voor' Jan gewerkt !!
 En dat werd een mijlpaal.

Ben je gek!

Want enkele weken na Leuven krijg ik telefoon van Jan met de vraag of ik vrij ben om op een zaterdagavond een bedrijfsevenement met oa een Quiz te presenteren?

Mijn hart maakt een sprongetje, want als het zo verder gaat dat elke samenwerking systematisch nieuwe  presentatieaanvragen meebrengt, sta ik er goed voor!

Deze keer ben ik voorbereid als hij mij vraagt ‘Hoeveel vraag jij voor zo’n presentatie?’.

Nu heb ik de tijd gehad om hierover na te denken na mijn onderhandeling met de post van onlangs (BLOG 50).
In de veronderstelling dat Jan als tussenpersoon fungeert of zelfs als organisator van het totaal-event en dus, zoals het hoort, ook nog zijn commissie bovenop mijn gage zal rekenen, hou ik het op de mij ondertussen vertrouwde 2.000 Bef om zeker te zijn dat ik zijn job toegewezen krijg.  

En nu komt het :
'Ben je gek reageert Jan, 'Gij  moet zeker 5000 bef vragen', met de argumentatie
‘anders werk je onder de prijs van je collega’s en dan ga je slechte vrienden maken. Zeker als je zo goed scoort bij het publiek. Daarenboven als je niet genoeg vraagt loop je jobs mis omdat ze aan je kwaliteit zullen twijfelen precies omdat je zo goedkoop bent’.

In een stripverhaal zouden er nu dollartekens in mijn ogen staan en ik word er vooral stil en toch wat onzeker van of dat 5000 Bef zal lukken bij zijn eindklant.

Maar kort nadien belt hij me weer met de ‘blijde boodschap’ dat het bedrijfsevent
mij boekt aan zijn voorwaarden!
De avond van de optredens zelf, betaalt Jan mij dan ook keurig dan 5000 Bef 'handje-contantje' uit.

Of hij daar nog een commissie(tje) op gerekend heeft, daar ben ik nu écht niet mee bezig.

Achteraf gezien denk ik het niet.
Zoals een echte artiest zal hij waarschijnlijk vooral gezorgd hebben dat de klant optimaal tevreden is met zijn keuzes voor het artistiek programma. Met in het achterhoofd mogelijke toekomstige samenwerkingen met diezelfde opdrachtgever!

Hoe dan ook, ik voel mij vereerd dat ik vanaf nu bij de ‘optimale’ keuze van ervaringsdeskundige Jan hoor en realiseer mij dat ik vanaf dat moment weer een flinke stap naar een échte freelance-job heb gezet.
Dank je wel Jan!


Moraal van het verhaal.

Als je voelt dat je gevraagd wordt door opdrachtgevers (zowel als presentator, spreker of voor mijn part als fakir), aarzel dan niet om te informeren bij ‘ervaren’ collega artiesten (in dezelfde branche) naar wat zij denken dat je waard bent.
Uiteraard zullen ze om je plezier te doen af en toe met overdreven bedragen afkomen, maar na een tijd krijg je allicht toch een goed beeld van de markt.
En vooral ‘té’ is altijd fout, te duur evengoed als ‘té’ goedkoop
389 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: