image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

12 ev - EINDELIJK ZE ZIJN WEG !

‘Ze zijn weg! Eindelijk zijn ze weg!’

-  ‘Ja na 4 lange en vooral bange jaren zijn ze vertrokken, met hun staart tussen de benen’

-  ‘En mé mijne velo !!’

-  ‘Meuge wij dan wer nor de radio luisteren? En naar jazz en zoe !?!’

-  ‘k‘Zen curieus of da t’vor goe dis!?!’

-  ‘En ik ben is curieus of ze Nieke gaan gerust laten? Die heeft toch lang gevreeën me zo eene!?!’

-  ‘Ja en heur vader dan, die hé toch oep de zwarte markt gesjachert me die Fritsen!?!

-  ‘Ja en of da den Isaak die de Willy verstopt heeft gehouden, al terug boven water zal durven komen!?!

-  ‘Den Isaak? Ge bedoelt Isaak Finkelstein ? Woont dien nog in onze straat? Is die nie opgepakt? Da d’heb ik nooit geweten!’

-  ‘Al goe, gelak da gai een klapei zij die heure mond nie kan houwe!’

-  ‘Seg en hoe zit dat dan met die rantsoengbonnen, zijn wij daar dan ook vanaf ?’

-  ‘Da denk ik niet, da zal nog wel efkes duren, voorlopig zal het wel kneip-koffie en fluitjes bier blijven

-  ‘Awel da kan mij nie schille, da fluitjes bier zal mij dees dagen toch vrie goe smake! Go de mee de bevrijding vieren en Tommies kusse? ‘t Is bal op de Grungplets hebbe ze gezei!’


4 september 1944

Dit zou best de conversatie kunnen geweest zijn van enkele Sinjoren zo rond 4 september 1944, de dag van de bevrijding van Antwerpen.

De bevrijding die wij nu al voor de 74-ste keer kunnen vieren! (Noteer nu al: volgend jaar extra feest!)

En naar mijn gevoel zullen er in de loop der jaren een hoop van die vieringen op de ‘Grungplets’ ofte de ‘Groenplaats’ gevierd zijn, het centrale feestplein bij uitstek voor de Antwerpenaars, recht onder ‘hun’, nu net 500 jarige, kathedraaltoren!


Trouwens dit jaar is het ook weer zo ver!

Iedereen die geïnteresseerd is in een gezellige pint (foto), vrolijk dansen in open lucht (maar onder een mooi doorzichtig tentzeil), big-band muziek en animatie allerhande is dan zoals elk jaar ook van harte (en helemaal gratis ) welkom op de eerste vrijdag van september, op die Groenplaats en dit vanaf 18u.(foto)
Gezellige terrasjes nodigen je dan uit om rustig te verpozen (foto), of als je het wat dynamischer wil aanpakken kan je meedoen met de dans-initiaties (foto). Die zullen je als vanzelf meevoeren naar de emoties die je eigen (over)grootouders hadden in 1944!
Wil je die gevoelens nog versterken, dan kan je zelfs kleding lenen uit die ‘tijd van toen’! (foto) Of je laten kappen en maquilleren zoals het in die jaren bon-ton was (foto)! Allemaal gratis! Meer nog je kan je zelfs laten fotograferen om je zo te laten zien aan je eigen kinderen of kleinkinderen!

Als je daarenboven geïnteresseerd bent in de geschiedenis van toen, of in de wereldvrede in het algemeen, wordt je die dag door de reenactors met hun militaire oldtimers en dito uniformen en accessoires (foto x4), gekatapulteerd naar de bevrijding van Europa die startte met D-Day.
Een historische wending die zeker voor de westerse wereld toch echt wel een scharnierpunt was met Antwerpen als één van de speerpunten.

Radio Minerva die toch alle sinjoren willen horen zal er ook weer zijn en zal voor die gelegenheid nog meer klinken alsof ze er toen ook al bij waren.

Alleszins ik zal er zijn ! Met mijn strooien hoedje en gileetje zal ik weer met plezier de toon mee zetten (foto). Maar toch zal ik ook weer even stilstaan bij het feit dat een directe oom van me omkwam bij die verschrikkelijke V-bommen die pas na de bevrijding Antwerpen teisterden en hoe mijn eigen moeder ook nog midden in het Von Rundstedt offensief terechtkwam.
Maar dat zijn verhalen voor een andere keer, nu is het feest! Allen daarheen en wie weet vinden we dan zelfs de tijd om samen een pint drinken!
En geen ‘fluitjes-bier’ deze keer ! 

Klik hieronder even op 'vind ik leuk' als je ook afkomt !

Foto’s District Antwerpen, Roland Pauwels Street Events & Wilfried Peersman

314 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: