image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

19 co - 'GA JE HET ZEGGEN WALTER !?!'

De telefoon rinkelt…

Ik spurt naar een verdieping hoger en neem op. ‘Goede morgen met Harry, Harry van Hest !?

Hallo ‘t is hier mé Walter,...Walter Capiau!’ 

Natuurlijk is het Walter Capiau!

Zijn erg karakteristieke stem heb ik onmiddellijk herkend, maar waarom belt hij mij?

Wij hadden juist nog een succesvolle reeks shows gedaan aan de kust, in een enorme feesttent te Oostende. (foto's)

Wij waren daarbij op zoek naar het ‘Kust Kwik Meisje’.

Concreet betekende dat, dat ik de diverse preselecties mocht presenteren en dat Walter de finale van de missverkiezing voor zijn rekening nam .

Voor mij was dit project een meevaller van formaat, want al wat er gebeurde van kwart en halve finale, tot uiteraard de eigenlijke finale, kwam uitgebreid in de pers.

Als beginnend zelfstandig presentatortje was dit promotioneel uiteraard mooi meegenomen. 

Maar die toer was al even voorbij?

Daarover zal Walter het toch niet meer willen hebben met mij!

Maar over wat dan wel?

Walter was op dat moment razend populair! Niet alleen vanwege zijn Telefratsen, maar uiteraard ook door zijn BRT televisie programma ‘Hoger Lager’.

VTM bestond nog niet en zowat heel Vlaanderen keek dan ook elke zaterdagavond naar ‘Hoger-Lager’.

Waarom zou die grote Televisiester dus naar mij, dat beginnende presentatortje bellen ?

‘Ga je het zeggen Walter ?’

Ja dat doet hij !

W - ‘Harry ben jij volgende week alle weekdagen vrij om naar de BRT te komen?’

H - ‘Euh …even kijken…’

Als zo iemand dat vraagt dan zou ik zelfs een geplande vakantie opofferen en gelijk volmondig ‘ja’ zeggen; dus dat doe ik dan ook, maar enkel na even naar mijn lege agenda te kijken en te zeggen ‘d’r staan wel een aantal afspraken in, maar die kan ik verplaatsen’.

W - ‘Prima, wil jij dan de publieks-opwarmer worden voor mijn Hoger-Lager shows ?’

H - ‘??? !!!!!!!!!’ ‘Euh ja natuurlijk’.

W - ‘OK dan! Ik laat je een call-sheet opsturen met de timings en ook de gage die voorzien is en ik weet nu al dat gij dat goed gaat doen! Ik heb jou bezig gezien aan de kust en heb er alle vertrouwen in’.

H – ‘Euh… dank je wel’ (ik denk niet dat ik ooit zo dikwijls ‘euh’ heb gezegd als in die conversatie’.

W – ‘Tot volgende week dan !’

En hij legde in.

Als ik eerst nog even dacht dat het een van zijn beroemde ‘Telefratsen’ was, dan wist ik nu dat dàt zeker niet het geval was, want bij die soort telefoontjes sloot hij altijd af met de bekentenis dat hij de opgebelde bij de neus had genomen.

Jan Bardi Shows

Daar zat ik dan, nog een beetje verdwaasd door ons raam naar de kathedraal-toren te kijken.

Stiekem dromend, want dank zij dit telefoontje zou ik wereldberoemd worden!

Mijn televisiecarrière zou volgende week starten en Las Vegas en Hollywood konden alvast de rode loper voor me uitrollen!

Die dagdroom kwam uiteindelijk niet helemaal uit, maar ik zette wel een stevige stap voorwaarts in mijn presentator carrière en niet in het minst financieel.

Want na een hele reeks ‘Hoger–Lagers’ kwamen er ook nog de ‘Bardi-shows’ eveneens voor de BRT en dat in het Amerikaans Theater (inclusief de uil die sierlijk door de zaal zweefde).

Het was daar dat onze toenmalig productieleider Amusement, Woord en Spel Jan Geysen mij een keer uit de nood hielp.

Kwetsbaar tussen het publiek

Als warm-upper heb je namelijk de taak van niet alleen te zorgen dat het publiek zich thuis voelt en enthousiast applaudisseert op de gepaste momenten, maar ook dat de mogelijke gaten die er vallen worden opgevuld. Zij die ooit een televisieopname meemaakten weten wat dat betekent. Die onderbrekingen kunnen verschrikkelijk lang duren. Als warm-upper kan je dan wel een aantal mopjes vertellen of anekdotes, maar na een tijd zit je door je voorraad. Zeker als je weet dat er meerdere shows per dag worden opgenomen met hetzelfde publiek (dat wel elke show van plaats verandert als het publiek in beeld komt).

Jan zei toen, op een moment dat hij mij voelde spartelen, ‘Harry, als er een lange(re) onderbreking is, ga dan gewoon het publiek in en doe interviewtjes met de mensen!’.

In het begin was dat erg spannend om te doen. Van het veilige podium afkomen en je zomaar kwetsbaar tussen het publiek begeven, da’s een gedurfde overgang!


Maar zoals alles, na een tijdje wordt het helemaal vanzelfsprekend. Zeker als je de kans krijgt om die les geregeld toe te passen en die kreeg ik.

Want toen iets later VTM begon en de productiehuizen als paddenstoelen uit de grond rezen, kreeg ik als warm-upper genoeg kansen want ik hopte van het ene programma naar het andere.

Het begon met het Rad van Fortuin, weer met Walter Capiau (Zijn producer bij Hoger Lager Guido De Praetere was nl de medeoprichter van VTM) en dan later ook met Bart Kael. Dan kwam ‘Dierenplezier’ met Lynn Wesenbeek, ‘Wie ben Ik’ met Goedele Liekens, ‘De Juiste prijs’ met Jan Theys, de post synchronisatie met publiek van ‘Lily & Marleen’, ‘Viersprong’ met Zaki en nog vele andere. Zeker toen er steeds meer zenders bijkwamen werd het alsmaar drukker en paste ik waar mogelijk de truckjes van Jan Gheysen toe. 

Ook nu nog

Merkwaardig genoeg pluk ik daar nu nog steeds de vruchten van. Want tijdens mijn lezingen en zeker in mijn trainingen rond klantvriendelijkheid zoals de Klanten Wegjaag Club en ook die van ‘Netwerken’, bouw ik als vanzelf interactieve momenten in waarbij ik met de micro de zaal in stap. (foto’s)

Ook bij het moderenen van debatten tussen bv de overheid/woningbouworganisatie en de burgers/bewoners komt die opgedane ervaring geweldig van pas ! (zoals een tijd geleden bij de debatten tussen de organisatoren van Tomorrowland en hun omwonende buren).

Trouwens, dank zij mijn warm-up ervaring durf ik mijn opdrachtgevers die kiezen voor mijn motivational-energiser, de garantie geven dat hun publiek enthousiast zal opspringen op het einde van mijn lezing. Doet hun publiek dat niet, dan hoeven ze niets te betalen! 

Net die interactie geeft vertrouwen aan je publiek. Je wordt bereikbaar en niet meer zo onaantastbaar als wanneer je op een podium of ex cathaedra staat te spreken.

Dus mijn grote dank aan Walter Capiau en Jan Geysen, want zonder hen zou ik niet de presentator noch de gastpreker zijn die ik nu ben.

https://www.gastspreker-harry.be/nl/gastspreker/topic-3487/To+be+Energised+or+not+to+be+Energised%2C+this+is+the+Answer/ 

Foto's: oa Erik Buyssens 


289 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: