image description

2017 Alle rechten voorbehouden door © Harry van Hest

Blogartikel

11 co - WAT HEBBEN (VOORAL) DE ANTWERPENAARS TOCH MET HET WOORD 'MOETEN' !?!

Op een terrasje in de zon 

Ga maar eens op een terrasje onder de kathedraal in de Sinjorenstad zitten en luister, je hoort er om de haverklap:

‘Wa moete gai drinke? of ‘Wa moete gai hebbe?’

Noteer wel dat ze dan gewoon bezig zijn met vriendelijk (?) aan de medegenieters te vragen wat ze willen drinken of eten.
Voor hen die niet vertrouwd zijn met deze streektaal klinkt dit echter steeds een beetje of de vraagstellers het jammer vinden dat ze verplicht zijn die vrienden aan hun terrastafeltje iets te offreren. Zo van ‘eigenlijk wil ik je niets betalen, maar t’is mijn beurt om te trakteren dus wat MOET ik jou offreren'.

Voor alle duidelijkheid 'het klinkt zo' (voor die andere Vlamingen), maar de Antwerpenaars bedoelen het niet zo.
Uiteraard niet!
Je gaat niet gezellig pinten zitten drinken en dan ongezellig doen over een rondje drank! (En wees gerust als een Antwerpenaar z'n gezelschap echt niet waardeert heeft hij al lang een smoes verzonnen om ‘het af te bollen’). 

Mag-ie van het contact

Dat woordje 'moeten' komt overigens o zo dikwijls terug in het taalgebruik van de Sinjoren! 

Nog een voorbeeld: 'Wat moet ik betalen' en hier kan ik het dwingende nog wel vatten, maar nu wij het in deze blog-rubriekjes toch over communicatie 'moeten' hebben, geef ik even mee hoe ik het zelf aanpak bij een kassa.

Ik zal bij het afrekenen steeds vragen 'wat MAG ik (U) betalen'.

Hier heeft het woordje 'mag' echt een mag-ische betekenis, zelfs in de andere provincies.

Bijna steeds krijg je oogcontact met de (letterlijke) 'ontvanger' in dit geval. Want het feit dat je je centen 'met plezier' wil delen heeft iets waar iedereen wel even bij stilstaat en weer heb je dus een blijvend(e) indruk(je) gemaakt.

Goed bedoeld
Hoe dan ook als Antwerpse inboorling, kreeg ik persoonlijk ook al zo veel keren opmerkingen van mijn (Limburgse) vrouwtje telkens als ik het woordje 'moeten' gebruikte, dat ik het nu (met de nodige moeite) echt aan het afbouwen ben.

Wat daarbij flink geholpen heeft dat is dat ik ooit mijn motiverende voordracht gaf waar na afloop iemand mij in alle vriendschap meedeelde dat ik in één uur 39 keer het woordje 'moeten' had gebruikt.
In de zin van: 'om gelukkig te worden 'moet' je dit of dat doen', of 'om succes te hebben 'moet' je zus of zo', dus allemaal goed bedoeld uiteraard, maar duidelijk fout ontvangen.
Want, oh ja dat zou ik (als Antwerpenaar) bijna vergeten, het woordje 'moeten' wekt bij heel wat mensen onbewust een negatief gevoel op, het dwingende weet je wel en laat dat nu net zijn wat elke spreker/trainer/coach ten allen tijde wilt vermijden!

Daarom heb ik het mij nu aangewend om op zijn minst in mijn geschreven communicatie NOOIT het woordje 'moeten' nog te gebruiken (behalve dus in dit rubriekje ;-))
Zelfs als een omschrijving een eerder dwingend karakter heeft, gebruik ik oa in mijn mails het woord 'dienen' ipv 'moeten'. Voorbeeld: 'die tekst dient wel ingeleverd te zijn tegen de deadline' (zoals de deze dus).

THE END

216 likes

Wenst u meer informatie?

Wenst u meer informatie omtrent de mogelijkheden voor uw evenement, of zoekt u een coach die uw communicatieve vaardigheden kan aanscherpen?
Dan kan u altijd vrijblijvend contact opnemen via volgende link: